NST voorziet offgrid vuurtoren in Kroatië van stroomvoorziening.

Op het eiland Murter, een natuurreservaat in Kroatie, staat Prišnak Lighthouse. De vuurtoren is het enige gebouw op het eiland, waar er derhalve geen grid aanwezig is en fungeert sinds kort als hotel.

Het hotel draait volledig op een offgrid stroomvoorziening, met een dagelijks verbruik van 15KW in de winter en ’s zomers 10KW. Er zijn 16 zonnepanelen aanwezig, die bij elkaar 5.670WP opwekken. Voor de gezamenlijke verbruikers zijn 3 x 8kVa omvormers geïnstalleerd, welke 19.5kW in 3 fase verband leveren. Om ook in de winter en bij minder zonnige dagen voldoende autonoom te blijven is er gekozen voor 4 MG batterijen met een opbrengst van23kWh bij 80% ontlading, het geheel werkt op 48 volt.

Alle benodigdheden om dit unieke hotel van stroom te voorzien werden door de klant zelf met de auto en vervolgens per boot naar het eiland vervoerd.  Vanuit ons kantoor in Schoonhoven, mede dankzij het gebruik van Victron VRM hebben wij de klant kunnen bijstaan met het installeren en instellen van de apparatuur.

Een prachtig project, naar tevredenheid afgerond, op een idyllische vakantiebestemming in de Adriatische zee!