(Nederlands) FAQ

Veel gestelde vragen


1. Wat is het verschil tussen een Gel accu en een AGM accu?
2. Hoe selecteer ik de juiste omvormer?
3. Hoe selecteer ik de juiste acculader?
4. Wat voor kabeldikte moet ik gebruiken?
5. Wat is een acceptabel spanningsverlies?
6. Wat is de aanbevolen accucapaciteit voor een omvormer?
7. Kan ik als partikulier ook bij de NST BV kopen?

1. Wat is het verschil tussen een Gel accu en een AGM accu?
AGM-accu:
AGM staat voor Absorbed Glass Mat. In deze accu's is de elektrolyt geabsorbeerd in een glasvezel mat die geklemd is tussen de platen. In een AGM-accu verplaatsen de ladingdragers, waterstofionen (H2) en sulfaationen (SO4), zich gemakkelijker tussen de platen dan in een gel-accu. Hierdoor is een AGM-accu geschikter voor het kortstondig leveren van zeer hoge stroom dan een gel-accu en is ook met hogere stromen weer sneller op te laden. Ten opzicht van gewone loodzuuraccu's bieden AGM accu's het grote voordeel dat ze onderhoudsvrij zijn en veel dieper ontladen kunnen worden dan loodzuuraccu's. Voor AGM accu's wordt aanbevolen deze niet verder dan 50% van hun capaciteit te ontladen, bij open loodzuur accu's is dit slechts 20-30%, dieper ontladen zal de levensduur drastisch verkorten.

GEL-accu:
Hierbij is de elektrolyt als gel geïmmobiliseerd hetgeen de accu de mogelijkheid geeft om meerdere cycli zeer diep tot wel 100% te ontladen zonder dat de accu daar anders dan de normale veroudering blijvende schade van ondervind. Doordat het elektrolyt zodanig sterk geïmmobiliseerd is, is de GEL accu minder geschikt om hoge stromen af te geven en op te nemen.
De Gel accu mag in tegenstelling tot de AGM accu dieper ontladen worden dan 50%, ontladingen van meer als 50% zullen niet zorgen voor ernstig verkorten van de levensduur van de accu.
naar boven


2. Hoe selecteer ik de juiste omvormer?
Bij de selectie van de omvormer zijn 3 criteria belangrijk namelijk de benodigde systeemspanning, het benodigde nominale vermogen en het benodigde piekvermogen. 1. De benodigde systeemspanning (12Volt of 24Volt) wordt bepaald door de gelijkspanning voedingsbron. In auto's, campers en kleinere schepen is dit vaak 12Volt en bij grotere campers, vrachtwagens en grotere schepen is dit 24 Volt. 2. Het nominale of continue vermogen is het vermogen dat de omvormer continue aan de gebruikers moet kunnen leveren. Stel dat de volgende apparaten tegelijkertijd moeten kunnen werken: TV (150 Watt) Koelkast (200 Watt) Koffiezetter klein (750 Watt) Totaal: 1100 Watt

U heeft dan een omvormer nodig die een continu vermogen kan leveren van 1100 Watt. Wilt u tegelijkertijd ook nog kunnen stofzuigen (1200 Watt), ook al is dat maar voor 10 minuten dan heeft u een omvormer nodig met een continue vermogen van: 2300 Watt (1100W + 1200W). 3. Het piekvermogen is het vermogen dat de omvormer kortstondig moet kunnen leveren om het opstartvermogen van diverse apparatuur te kunnen leveren. Elk elektrisch apparaat dat aangezet wordt vraagt de eerste paar milliseconden tot seconden een veel groter vermogen dan wanneer dat apparaat eenmaal volledig aanstaat of op gang gekomen is. Dit wordt het startvermogen, piekvermogen, startstroom of aanloopstroom genoemd. Het piekvermogen wordt vaak uitgedrukt in het aantal keren dat een apparaat zijn nominale of continue vermogen bij de opstart opneemt. Bij de huidige moderne elektronica valt het startvermogen wel mee maar bij de wat oudere mechanische apparatuur en gereedschappen zoals: slijptol, compressor en koelkast moet u oppassen omdat deze soms wel tot 10 maal hun nominale vermogen aan piekvermogen hebben.

Maak voordat u een omvormer gaat selecteren voor uzelf een lijstje van het nominale vermogen (zie typeplaatje) van alle elektrische verbruikers die u door de omvormer wilt laten voeden. Tel dan alle nominale vermogens bij elkaar op zodat u het totale nominale vermogen weet dat de omvormer moet kunnen leveren. Om het benodigde piekvermogen te bepalen kijkt u vervolgens naar de grootste verbruikers en bepaald hiervan het piekvermogen. Het aangesloten apparaat met het grootste piekvermogen bepaald het piekvermogen dat de omvormer moet kunnen leveren. We gaan er hierbij van uit dat niet alle apparatuur tegelijkertijd ingeschakeld wordt. Dit om te voorkomen dat de piek van alle aangesloten apparatuur tegelijkertijd valt. Komt u er niet uit, mail dan uw lijstje met elektrische gebruikers naar: info@nstbv.nl en onze adviseurs zullen u zo snel mogelijk helpen met de keuze van de omvormer. Misschien ten overvloede maar alle omvormers van Victron Energy zijn omvormers die een zuivere sinus produceren, deze is vergelijkbaar met de sinus van het vaste elektriciteitsnet bij u thuis. De huidige moderne apparatuur kan vaak alleen maar goed functioneren op een wisselspanning met een zuivere sinus. Er is een groot scala aan omvormers van andere fabrikanten die nog werken met blokvormige of gemodificeerde sinusomvormers. Wij zouden u deze omvormers zeker niet aanraden omdat veel apparatuur hier niet goed op werkt en zelf defect kan gaan door deze blokvormige of gemodificeerde sinus. Victron Energy is al meer dan 10 jaar geleden gestopt met het produceren van blokvormige en/of gemodificeerde sinus omvormers en produceert momenteel alleen nog maar omvormers met een zuiver sinus welke aan de hoogste standaarden voldoen.

Wij helpen u graag met het selecteren van de juiste omvormer!
naar boven


3. Hoe selecteer ik de juiste acculader?
Bij de keuze van een acculader moet u een keuze maken uit de laadspanning en de laadstroom. De laadspanning wordt bepaald door u systeem- of accuspanning. Zo heeft u bijvoorbeeld een 12 Volts acculader nodig indien u een 12 V systeem of accu heeft. De benodigde maximale laadstroom van de acculader wordt bepaald door de totale accucapaciteit (uitgedrukt in Ah) van de accu's welke u wilt gaan laden. De benodigde minimale laadstroom van de acculader is 10% met een maximum van 20% van uw accucapaciteit (Ah). Bij de 10% regel is er uitgegaan van de ideale situatie dat wil zeggen dat de acculader z'n volledige laadcyclus in een keer zonder onderbrekingen af kan maken. Dit is het geval als de acculader langere tijd aan het vaste net aangesloten of op het aggregaat aangesloten zit. Is er echter een situatie dat de acculader slechts kortstondig aan het vaste net of door een aggregaat gevoed wordt dan is het aan te bevelen om een acculader te selecteren met een hogere maximale laadstroom tot een maximum van 20% aan toe. Als u bijvoorbeeld een accuset heeft met een totale capaciteit van 500Ah dan heeft een acculader nodig met een laadstroom van 50 Ampère. Wilt u echter uw accuset sneller geladen hebben omdat u vaak slechts kort over het vaste elektriciteitsnet beschikt of slechts kortstondig uw aggregaat wilt hebben draaien dan kunt in dit geval ook voor een 80 of 100 Ampère acculader kiezen. Het sneller laden van uw accuset verkort wel de levensduur van uw accuset. Alle acculaders van Victron Energy zijn volledige automatische laders met minimaal drie trappen (boost, absorption, float) en kunnen permanent op uw accuset aangesloten blijven ook gedurende de winterstalling. Tevens kunnen alle grotere acculaders van Victron afgesteld worden op de diverse soorten accu's zoals loodzuur accu's, AGM, GEL, Semi-Traktie en Traktie accu's.

Wij helpen u graag met het selecteren van de juiste acculader!
naar boven


4. Wat voor kabeldikte moet ik gebruiken?
Kabeldikte is afhankelijk van welke stroom er door de kabel heen moet, daarbij speelt de lengte van deze kabel nog een grotere rol.Onderstaande vuistregel kan worden toegepast bij het selecteren van de juiste kabel:

Draaddoorsnede (mm2) = totale lengte plus en minkabel (M) x de maximale stroom (A) x 0,0175 / spanningsverlies (V)
naar boven


5. Wat is een acceptabel spanningsverlies?
In een mobiele DC installatie is een spanningsverlies van 5-7% acceptabel.
naar boven


6. Wat is de aanbevolen accucapaciteit voor een omvormer?

Dit is sterk afhankelijk van het type omvormer en hoe u deze wilt gaan gebruiken.
In het instuctieboek vindt u de minimale accucapaciteit, hieraan moet minimaal worden voldaan.

Wij helpen u graag met het selecteren van de juiste kabel en accu voor uw omvormer.
naar boven


7. Kan ik als partikulier ook bij de Neho Speciaal Techniek kopen?

Voor partikliere klanten hebben we de comsumenten website Bluepowershop.nl
naar boven